45 Christmas quiz questions and answers on TV, film, literature, music, history and celebrities

Naomi Gordon
·5-min read
Photo credit: Hal Roach Studios
Photo credit: Hal Roach Studios

From Good Housekeeping

It's the countdown to Christmas and we're getting ready to fully embrace the festive spirit by wearing our most cosy and ridiculously Christmassy jumpers and rewatching The Holiday and Elf for the 1567th time. And let's face it, we'll be needing festive fun and frivolity more than ever this year.

This Christmas, it's probable that many people will be heading online - mulled wine and mince pie in hand - to socialise with friends and family. For all the quiz masters out there, we've compiled a ready-made game featuring all of our favourite TV, literature, films, music and celebrities we love at Christmas. Enjoy!

Christmas Quiz

Round 1 - Christmas TV quiz

Photo credit: ITV
Photo credit: ITV
  1. When Ross can't find a Santa outfit in time for Christmas in Friends, what does he dress up as instead to impress his son Ben? [Answer: Holiday Armadillo]

  2. Who proposes to who in the 2008 Gavin And Stacey Christmas special? [Answer: Dave proposes to Nessa]

  3. Which celebrity won the first ever Strictly Come Dancing in December 2004? [Answer: Natasha Kaplinsky with Brendan Cole]

  4. Who was killed off in 2012's Downton Abbey's Christmas special cliffhanger? [Answer: Dan Stevens' Matthew Crawley]

  5. The Snowman was shown on TV for the first time on Boxing Day of which year? [Answer: 1982]

  6. Which British monarch delivered the first ever Christmas message? [Answer: George V in 1932]

  7. Which Doctor made his debut in the show's 2005 festive special called The Christmas Invasion? [Answer: David Tennant]

  8. In The Vicar of Dibley's 1996 Christmas special, which actor guest starred as Tristan Campbell, who ended up proposing to Geraldine on Christmas Day? [Answer: Peter Capaldi]

Round 2 - Christmas film quiz

Photo credit: Elf
Photo credit: Elf
  1. How old is Kevin McCallister in Home Alone? [Answer: 8]

  2. According to 1946's Christmas classic It's Wonderful Life, what happens every time a bell rings? [Answer: An Angel gets its wings]

  3. In Mean Girls, what song do The Plastics perform a risqué routine to in front of their school? [Answer: Jingle Bell Rock]

  4. In Will Ferrell's Elf, what's the first rule in the Code of The Elves? [Answer: Treat Every Day like Christmas]

  5. What feel-good song is everyone dancing to in the final scene of The Holiday? [Answer: You Send Me by Aretha Franklin]

  6. In Love Actually, name the British boy band Billy Mack is competing against for Christmas Number One? [Answer: Blue]

  7. Die Hard takes place on Christmas Eve - but in which city? [Answer: Los Angeles]

  8. Which famous US political figure and celebrity makes a cameo in Home Alone 2? [Answer: Donald Trump]

Round 3 - Christmas literature quiz

Photo credit: Columbia
Photo credit: Columbia
  1. Which March sister opens LM Alcott's Little Women by grumbling "Christmas won't be Christmas without any presents?" [Answer: Jo March]

  2. In Harry Potter and the Philsopher's Stone, what do the Dursleys give Harry for Christmas? [Answer: A 50-pence piece]

  3. In what classic novel does the protagonist set sail for a sea voyage on a cold Christmas day [Answer: Moby Dick]

  4. Which character declares "Merry Christmas, one and all!" in Charles Dickens' A Christmas Carol? [Answer: Tiny Tim]

  5. In which children's classic is it 'always winter but never Christmas'? [Answer: CS Lewis' The Lion, The Witch and The Wardrobe]

  6. What year was Clement C Moore's poem 'The Night Before Christmas' first published? [Answer: 1823]

  7. The Father Christmas Letters is written and illustrated by which famous novelist? [Answer: J RR Tolkien]

  8. The Goblet of Fire, who did Harry end up going to the Yule Ball with on Christmas Day? [Answer: Parvati Patil]

Round 4 - Christmas music quiz

Photo credit: YouTube
Photo credit: YouTube
  1. Which Christmas hit originally released in 1984 has been no.1 in the UK charts three times? [Answer: Do They Know it's Christmas]

  2. Cliff Richard had his 12th number one hit with his sing-along Christmas classic Mistletoe and what? [Answer: Wine]

  3. Mariah Carey's iconic Christmas hit All I Want for Christmas officially signals the start of the festive period - but what year was it released? [Answer: 1994]

  4. Which group sang "Don't leave me alone like this, Don't say it's the final kiss" in their bell-tolling Christmas no.1? [Answer: East 17]

  5. What comes next in Wham's Last Christmas: "Once bitten and twice shy, I keep my distance..." [Answer: But you still catch my eye]

  6. How many gifts in were given in The Twelve Days of Christmas Christmas carol? [Answer: 364]

  7. Which band beat 2009's X Factor winner Joe McElderry to the Christmas no.1 following a successful campaign that started on social media? [Answer: Rage Against the Machine]

  8. What is the best-selling Christmas song of all time? [Answer: White Christmas by Bing Crosby]

Round 5 - Christmas celebrity quiz

Can you name the famous Father Christmas and the festive film?

Photo credit: Netflix
Photo credit: Netflix

[Answer: Kurt Russell in The Christmas Chronicles]

Photo credit: Warner Bros
Photo credit: Warner Bros

[Answer: Tom Hanks in The Polar Express]

Photo credit: 20th Century Fox
Photo credit: 20th Century Fox

[Answer: Richard Attenborough in Miracle on 34th Street]

Photo credit: Warner Bros
Photo credit: Warner Bros

[Answer: Jim Broadbent in Get Santa]

Photo credit: Everett collection
Photo credit: Everett collection

[Answer: Jake Gyllenhaal in Jarhead]

Round 6 - Christmas quiz for kids

Photo credit: Disney
Photo credit: Disney
  1. Dr Seuss's The Grinch attempts to steal Christmas from which unsuspecting town? [Answer: Whoville]

  2. What's the name of the giant snow monster that guards Elsa's palace in Frozen? [Answer: Marshmallow]

  3. What does Harry receive from Dumbledore during his first Christmas at Hogwarts? [Answer: Cloak of Invisibility]

  4. In Home Alone, what festive song does Kevin impressively mime along to in front of the mirror? [Answer: Rocking Around The Christmas Tree]

  5. In The Princess Switch, what competition is Vanessa Hudgens' Stacey taking part in before her brush with royalty? [Answer: A baking competition]

  6. What hangs from the marble banisters in Hogwarts castle over Christmas?
    [Answer: Everlasting icicles]

  7. What is the name of the main big baddie in The Nightmare Before Christmas? [Answer: Oogie Boogie]

  8. Name Will Ferrell's character in Elf [Answer: Buddy]

Like this article? Sign up to our newsletter to get more articles like this delivered straight to your inbox.

SIGN UP

In need of some positivity or not able to make it to the shops? Enjoy Good Housekeeping delivered directly to your door every month! Subscribe to Good Housekeeping magazine now.

SUBSCRIBE NOW

You Might Also Like