Architects create remarkable 'upside down' wellbeing centre at Alpine hotel

·1-min read

Designers at rising firm Network of Architecture (noa*) have created a remarkable new extension for a hotel in South Tyrol.

The overhanging building at the Hubertus in Olang, Italy now accompanies the site's iconic cantilever pool.

In 2019, they were granted a new assignment for the wellbeing extension and drew inspiration from their previous pool design.

Thus, the 'Hub of Huts' concept came to life as it mirrors what one might see on the surface of the water - as if the image were a transient rendering ready to be converted into reality.

Lukas Rungger, the architect in charge of the project and noa* founder, explains: "The essence of this project is the overturning of horizons, with the resulting effect of wonder for the observer. If you think about it, however, changing perspectives is a common exercise in wellness areas, where, depending on whether you are lying in the sauna, sitting in the relaxation area, or diving headfirst into the pool, the views are constantly changing."

The new structure is located on the southeast side of the façade, in a position symmetrical to the swimming pool.

Like the pool, this is also detached from the main building: the platform hovers 15 metres above the ground and is supported by two pillars clad in larch logs, similar to those that punctuate the façade behind.

Visitors reach the wellbeing area via a suspended walkway, which at the same time opens up to the newly constructed relaxation area, offering space for up to 27 people.